VIESTINTÄ JA TIEDOTUS

 

Viestinnällinen koulutus

 

Kulttuurituottajan koulutus antaa hyvät valmiudet sekä viestinnän, markkinoinnin, että tiedotuksen osaajaksi. Ammattikorkeakouluopinnoissa on koulutukseni rakenteen painopiste ollut vahvasti näiden taitojen tukemisessa. Opinnot ovat sisältäneet paitsi perustasoista viestinnän, sekä tiedotuksen opetusta, myös kulttuurimarkkinoinnin ja tuotteistamisen koulutusta, sähköistä viestintää ja tieteellistä kirjoittamista. 

 

Ylemmässä ammattikorkeakoulussa syvensimme osaamistamme oman asiantuntijuuden kehittämisen kautta ja loimme nämä sähköiset portfoliot, tuotimme tieteellistä tekstiä ja paneuduimme muuttuviin toimintaympäristöihin, missä sosiaalinen media näyttelee suurta roolia. 

 

Myös nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajan tutkinnossa opiskelimme viestintää. Huomioitavaa on se, että sekä viestinnästä, että kulttuurisesta nuoristyöstä olen saanut kiitettävän arvosanan. Tämä mielestäni kertoo omasta kiinnostuksestani näihin kokonaisuuksiin osana omaa työtäni. 

 

 


Työ viestinnän ja tiedotuksen parissa

 

Vaikka en ole koskaan työskennellyt kokonaan vain viestinnän ja tiedotuksen toimialan työtehtävissä, on viestintä, tiedotus ja markkinointi kuuluneet vahvana osana omien työtehtävieni sisälle eri organisaatioissa. Olen myös aina kokenut kiinnostusta ja halua viestinnällisiin tehtäviin. Tiedän olevani siinä hyvä. Koen, että viestintä on vahva osa osallisuutta. Kun viestimme ja teemme asioita näkyviksi, luomme suhdetta ympäröivään yhteisöön ja olemme avoimia omissa organisaatioissamme. Kun viestintä on avointa ja selkeää, se madaltaa usein myös yhteisön kynnystä olla vuorovaikutuksessa ja sitä kautta osallisena toiminnassamme. 

 

Alla muutamia esimerkkejä työtehtävistäni, jotka ovat sisältäneet viestinnän ja tiedotuksen tehtäviä, tai kokonaisvastuuta viestinnästä. 

 

1.  Jyväskylän kaupungin kulttuurisessa nuorisotyössä vastasin Nuorten ideakilpailu 2000- kokonaisuuden toteutuksesta, viestinnästä ja markkinoinnista. Samassa työpaikassa kirjoittelin nuorisotyötä koskevia juttuja Jyväskylän kaupunkilehteen. Samaan aikaan työni ulkopuolella kirjoitin kolumnia Huhtasuolehteen työni ulkopuolella. 

 




2.  Etelä-Karjalan 4 H-yhdistyksessä markkinointi, viestintä ja tiedotus kuuluivat kokonaan toiminnanjohtajan vastuulle. Tehtävässä toteutettiin monitasoista viestintää, missä yksi taso oli jäsenviestintä, toinen taho oli mediaviestintä ja kolmas taso oli julkisuuskuvaviestintä. Nettisivujen ylläpito oli keskeinen osa työtäni. 

 

 

3. Kirkkonummen kunnan projektityössä tehtäviini kuului nuorisovaltuustomallin rakentaminen. Tässä työssä oli selkeästi kaksi ulottuvuutta. Toinen oli juridisten perusteiden selvittäminen nuorisovaltuustotoiminnan lähtökohdaksi, mutta ensiarvoisen tärkeä ulottuvuus oli asiasta viestiminen, markkinointi ja nuorten osallistaminen. Tässä työssä opettelin myös ensi kerran tekemään esityslistatekstejä lautakunnalle. 

 

4. Kokemukseni mukaan vaativin viestinnällinen kokonaisuus omissa työtehtävissäni on liittynyt Helsingin kaupungin nuorisoasiankeskuksen Katuluotsin toimintaan. Tässä työssä saimme jatkuvasti tehdä tiivistä yhteistyötä sekä paikallisten, että valtakunnallisten medioiden kanssa, koska nuorisokulttuuriset ilmiöt ja Helsingin kadulla esiin nousseet asiat kiinnostivat suurta yleisöä ja sitä kautta mediaa. Ohessa pari linkkiä meidän työstä tehtyihin lehti- ja TV-dokumentteihin: 

 

 

Poliisi-TV Katuluotsin matkassa 30.10.2008 

 

Nähääx Kompassilla? (Väestöliiton lehti 2/2008 s. 8.-9.) 


Poliisi arvioi rasistisen väkivallan lisääntyneen Helsingissä (HS Kaupunki, Teppo Moisio 19.3.2008) 

 

Lisäksi Katuluotsin toiminnanjohtajan tehtäviin kuului kerätä tietoa näistä nuorisokulttuurisista ilmiöistä ja raportoida niistä eri viranomaisille ja kaupungin muille hallintokunnille. Työhön kuului myös koulutusten ja luentojen pitämistä nuorten kohtaamisesta, moniammatillisesta työstä, sekä nuorisokulttuurisista ilmiöistä ja etsivästä (outreach) työmuodosta. 


5. Toimiessani Joensuun kaupungin ja Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän yhteisessä verkko- ja medianuorisotyön kehittämishankkeessa projektipäällikkönä, kaikkien ESR-hankkeiden tapaan koko hankkeen viestintä ja markkinointi kuuluivat projektipäällikön tehtäviin. Lisäksi hankkeessa kehitimme verkko- ja mediatyön välineistä (digitaalinen tarinankerronta, nuorten mediatalo, nettiradiotoiminta ja pelillinen nuorisotyö) yhdessä nuorisotyön opiskelijoiden ja kaupungin nuoristyöntekijöiden kanssa. Hankkeemme aikana perustettiin Joensuun keskustaan nuorten mediatalo, pidimme kesällä musiikki- ja videoleirejä lapsille ja nuorille, sekä konseptoimme Joensuun kaupungin viestinnän kanssa nuorten kesätoimituksen.  Oheisesta LINKISTÄ saa lisätietoja hankkeen sisällöistä. 

 

6. Kuntaviestintään olen sotkeutunut lisäksi työtehtävissäni niin Ruokolahden kunnan nuoriso-, kulttuuri- ja matkailusihteerin työssä, kuin Haminan kaupungillakin työskennellessäni. Ruokolahdella päivitin kunnan nettisivuja, sosiaalisen median kanavia ja tein monipuolista mediaviestintää kunnan tapahtumista. Olin mukana kunnan imagoviestinnän johtoryhmässä. Haminan kaupungilla työtehtäviini on kuulunut monipuolisesti nuoristyön sisällöistä ja nuorisovaltuuston tapahtumista viestiminen ja olen toiminut Haminan kaupungin viestinnän johtoryhmässä. 


7. Tehtäväni kansanedustajan poliittisena avustajana sisälti myös runsaasti viestinnällisiä tehtäviä. Tehtävät jakautuvat tiedonhankinnasta, sosiaalisen median kanavien seuraamiseen ja päivittämiseen, puheiden ja blogitekstien tuottamiseen ja imagollisiin asioihin. Erilaisten seminaarien ja webinaarien toteuttaminen on myös osa omaa työtäni. Joskus  työ oli tahdiltaan nopeaa viestinnällistä reagointia rivakassa syklissä muuttuvaan toimintaympäristöön ja esiin nouseviin asioihin. Olemme saaneet työhömme runsaasti koulutusta viestinnän eri osa-alueilta perusviestinnästä, someviestinnän kautta kriisiviestintään. 

Harrastuspuolella olen toiminut aikanaan liki 10 vuotta Kaakkois-Suomen Vihreät ry:n piirijärjestön tiedottajana. Tämä sisälsi paitsi sisäistä jäsenviestintää, myös erittäin tiivistä mediayhteistyötä ja poliittisten kannanottojen ja tiedotteiden laadintaa. Kävin myös kouluttamassa paikallisyhdistysten väkeä viestinnästä, tiedottamisesta, sekä tapahtumien järjestämisestä. 

Olen toiminut myös Teatteri Pääosaajat ry:n markkinoinnissa Lappeenrannan kesäteatterilla näyttelijän roolin lisäksi. 

Selvää lienee myös se, että seuraan eri medioita, uutisvirtoja ja kuuntelen radiota. Pidän tiedon tuottamisesta, että myös ajan tasalla olemisesta. 


Kommentit